RSS
wtorek, 05 maja 2009

File:Hen A.JPGJakie są fakty na temat hodowli klatkowej?
- 90 procent jaj sprzedawanych w Polsce pochodzi z hodowli klatkowej
- w hodowli klatkowej kura całe swoje życie jest zamknięta w klatce o wymiarach 50 na 60 cm, z czterema innymi nioskami
- kura ma pod nogami metalową kratkę – w klatce nie ma ściółki
- ptaki nigdy nie mają dostępu do słońca – mają do dyspozycji sztuczne światło
– kurnik wygląda jak hala fabryczna, klatki są ustawione piętrowo, jedna na drugiej
- kura żyje maksymalnie 2 lata, w naturze nawet 8 lat
- częstą praktyką jest przycinanie kurom dziobów – nie jest to prawnie zakazane
- pokarm jest podawany kurom w rynience, a w innej rynience są usuwane odchody

Każde jajko, jakie kupimy w sklepie, ma na skorupce kod, w którym znajdziemy informacje na temat sposobu hodowli. Np. 3 PL 07031305. „3” na początku kodu, po skrócie literowym „PL”, to oznaczenie hodowli klatkowej.

Punkt widzenia na temat hodowli klatkowej zależy od punktu siedzenia.

Obrońcy praw zwierząt:
Kury są trzymane po cztery, pięć sztuk w niewielkich klateczkach. Na jedną kurę przypada powierzchnia mniejsza od kartki A4. Ptak nie może nawet rozprostować skrzydeł. W jednym kurniku utrzymuje się przeciętnie kilkadziesiąt tysięcy niosek. Aby, pozbawione wszelkich naturalnych bodźców, nie zadziobały się na śmierć, światło w kurniku musi mieć specyficzną, działającą otępiająco barwę. Często praktykowane jest również skracanie dziobów. Pomimo tego i tak dochodzi do wyrywania sobie piór przez zestresowane ptaki.
Zwykle cykl produkcyjny trwa rok. Po tym czasie organizm kury jest tak wyeksploatowany, że nieśność spada poniżej poziomu opłacalności. Można wydłużyć cykl na dwa lata, ale wówczas ptaki muszą przejść pierzenie. Najczęściej praktykowaną metodą pierzenia, jest odcięcie kurom na szereg dni dostępu do światła, pożywienia a nawet wody. Stres jest tak potężny, że część ptaków pada, wszystkie zaś tracą pióra. Gdy ponownie dostają paszę, organizm przechodzi regenerację i poziom produkcji jaj wzrasta.
Kura opuszcza klatkę tylko raz: gdy po zakończonym cyklu produkcyjnym, wywozi się ją do ubojni.
(źródło: otoz.pl)


Unia Europejska: Markos Kyprianou, Komisarz do Spraw Zdrowia, powiedział :"Komisja Europejska wysłuchała żądań konsumentów z krajów Unii Europejskiej i podjęła konkretne działania na rzecz poprawy dobrostanu kur niosek. Ostateczny termin, od którego będzie obowiązywać zakaz konwencjonalnej produkcji jajek w systemie klatowym to 2012 rok i nie ma powodu, aby go odkładać."


Właściciele ferm w sytemie hodowli klatkowej:
„Najdoskonalsza forma utrzymania kur, będąca wynikiem kilku dziesięcioleci pracy i obserwacji hodowców i naukowców. Kury przebywają całe życie w klatkach dzięki czemu są izolowane od kontaktu z innymi gatunkami – eliminuje się w ten sposób wektor przenoszenia chorób i stresu. Małe grupy 4-5 do 7 niosek bardzo szybko znajdują hierarchę maleńkiego stada, zbliżonego do naturalnego. Szeroki dostęp do rynienki paszowej zapewnia kurom spokojne pobieranie paszy (bez rywalizacji), zaś łańcuchy paszowe (rzadziej koraliki) usuwają starą, nie zjedzoną karmę, która nie zalega i nie psuje się. Poidła typu kropelkowego pozwalają pić kurom zgodnie z ich naturą (na wolności spijały rosę z liści), bez rywalizacji o dostęp, a jednocześnie nadmiar wody spada na taśmę pod klatką i jest usuwany poza budynek. Podobnie jak odchody, które spadają na wspomnianą taśmę przez drucianą podłogę typu rusztowego. Ptaki różnych gatunków (w klatkach utrzymywane są oprócz kur również przepiórki i czasami indyczki) nie mają kontaktu z odchodami swoimi i innych osobników. Rusztowa podłoga klatki najlepiej imituje leśną i stepową ściółkę, pełną połamanych gałęzi, patyczków i zdrewniałych łodyg trawa – środowisko, z którego pochodzą dzikie kury. Nieznaczne nachylenie powoduje, że zniesione jajko stacza się do specjalnej rynienki, gdzie nie jest narażone na zabrudzenie łapami i kałem. Zbiór jaj odbywa się kilka razy dziennie (zależnie od przyjętego przez fermę systemu), dlatego konsument otrzymuje zawsze świeży produkt. Rozmiary klatek przez lata doświadczeń z tą metodą chowu dobrano tak, że ptaki mogą swobodnie rozłożyć skrzydła, a nawet się wachlować, choć jednocześnie nie mają miejsca do rozpędzenia się i prób lotu, co chroni je przed kontuzjami. O tym, że chów klatkowy jest najlepszą metodą świadczą wyniki – daje ona najwyższą nieśność, jak również najmniejsze upadki w okresie odchowu i nieśności.”

(źródło: kipdip.org.pl)

W wielu państwach hodowla klatkowa nie jest praktykowana, w innych jajka z „3” są wycofywane ze sklepów.

Na YouTube.com, wpisując w wyszukiwarkę „battery egg”, pojawi się wiele filmów dokumentujących hodowlę klatkową.
Jeden z nich:




W obliczu tak odmiennych spojrzeń na hodowlę klatkową, warto dociec prawdy na jej temat.
Jaki jest nasz cel?
- propagowanie jajek bez okrucieństwa
- promowanie miejsc, gdzie można kupić jajka bez okrucieństwa
- skłonienie sklepów do wprowadzanie jajek innych niż 3 do swojej oferty

Strona akcji - zapraszamy

Organizator akcji: Liberate Media/wydawca Femia.pl


 

15:15, nagrzedzie
Link Dodaj komentarz »
Archiwum
O autorze